3 dolog, amit semmiképp NE csinálj, ha legalább 4 évre ösztöndíjat szeretnél kapni az USA-ba!

Blog

1.) Maradj jogosult!

Ne kezdj el Európában egyetemet teljes óraszámban, ha utána mind a 4 év sportolói ösztöndíj lehetőségét ki akarod használni! Azaz ne iratkozz be 12 credit/óra számban szemeszterenként. Bár iskolától és divíziótól függ, de Európából sok tantárgy egyáltalán nem is vihető át Amerikába.

A Divizio 1-es iskolák szabályzata kicsit eltér a Divizio 2-es és 3-asétól. Divizio 1-ben 5 naptári éve van egy játékosnak, hogy 4 szezont végig játszon. Amint egy sportoló teljes óraszámban elkezd egy szemesztert akár Amerikában, akár Európában, azzal az ösztöndíjas maximum 5 évének órája is elkezd ketyegni. Ez az óra akkor sem áll le, ha egy játékos iskolát vált, vagy lesérül. A sportolónak mind a két esetben folytatnia kell a tanulmányait, azonban „medical or educational red shirt” esetén nem veszít el egy szezont, hanem a kihagyott szezont bepótolhatja egy 5-ik, esetleg 6-ik évben. Ám ekkor is csak 4 szezont versenyezhet egyetemi karrierje során.

Az NCAA által elbírált minden egyedi esetre külön szabályok vonatkoznak. Nemzetközi iskoláknál, ha valaki beiratkozik egy 2, vagy 4 éves programra, és elkezd egy szemesztert is teljes óraszámban,  az akár egy egész évet, illetve szezont el tud veszíteni az amerikai ösztöndíj lehetőségéből az egyéni körülményeitől függően.

Több részletes információt az egyes Diviziok szabályzatáról a Ezen az Oldalon, angolul olvashattok.

2.) Maradj amatőr sportoló a felvételiig!

Az NCAA-nel jogosultságra való regisztráció után, minden felvételiző sportolónak jelentkeznie kell egy amatőr tanusítványért is, ami nélkül nem versenyezhet. A következő listán olyan szituációkat sorolunk fel, amelyek befolyásolhatják egy sportoló amatőr státuszát:

– Ha egy játékos szünetet hagy érettségi és egyetemi teljes óraszámban való tanulmányai között úgy, hogy közben folytatja sportpályafutását.
– Ha egy sportoló bármilyen NCAA által nem elismert és ösztöndíjhoz segítő ügynökségen keresztül felvételizik.
– Ha egy játékos valaha fizetést kapott egy adott sportklubtól, vagy csapattól.
– Ha egy játékos pénzügyi támogatást kap bármilyen edzéssel kapcsolatos költségére.
– Ha egy sportoló pénzdíjat fogad el teljesítményéért, vagy helyezéséért.
– Ha egy sportolónak hivatalos szerződése van profi sportügynökséggel, azaz érdekei egy sportügynök által vannak képviselve.
– Ha egy sportoló valamilyen reklámterméket, vagy szolgáltatást támogat, vagy reklámoz.

Több információt ezekről a szituációkról és a befolyásoló tényezőkről az
ncaa.org oldalon angolul olvashattok.

3.) Ne halogass!

Több tesztet is meg kell írni a felvételihez, és mindegyiknek szigorú határideje van. Ha egy teszt időben van lerakva és mégsem sikerül, akkor megvan lehetőség az ismétlésre is. Ezenkívül, ha bármi nyelvi lemaradás akadályozná egy játékos felvételét a kívánt egyetemre, de a papírmunka időben kész van, akkor nyári iskolára és különórákra is lehetőséget adnak az egyetemek. Az NCAA-nek is külön határidejei vannak egy sportoló jelentkezésének elfogadására, ami nélkül a játékos nem versenyezhet. Az NCAA a sportolókon kívül az edzőknek is egy nagyon kötött naptárban szabja meg, hogy mikor és milyen formában kommunikálhatnak a sportolójelöltjeikkel.

Leave a Reply