7 kérdés amiket ajánlott feltenniük a szülőknek a felvételiztető edzőnek

Blog Notices

Egy amerikai egyetemre készülő sportolónak és családjának legalább annyira alaposan utána kell járnia az iskoláknak és azok programjainak, mint amennyire az egyetemi edzők a jövőbeni sportoló diákjaikat értékelik. De, hogy is lehet egy szülő biztos abban, hogy jó döntést hoz és, hogy a gyermekének a legjobb iskolát választja?

Természetesen fontos, hogy ne csak a szülők, hanem a diákok is információkat gyűjtsenek, valamint összeállítsanak egy listát azokról az egyetemekről, amelyek a legszimpatikusabbak nekik, és elkezdjenek kapcsolatba lépni ezen felsőoktatási intézmények edzőivel.

Minden diáknak össze kell állítania egy kérdéslistát az apróbb dolgoktól kezdve, a felajánlott szakokig egy adott egyetemről. Bár a szülőknek részben jobb hagyniuk, hogy a felvételiző sportoló maga tegye fel kérdéseit először, ám az edzők pontosan tudják, hogy a szülőknek is sok kérdésük van, és várják is ezeket a kérdéseket.

Az alábbi lista segítség lehet a szülőknek, hogy mit is kérdezzenek az edzőktől:

1.) Hogy néznek ki egy diák sportoló mindennapjai az egyetemen?
Normális, hogy a szülők tudni szeretnék hol és mivel tölti gyermekük a napjait, ha már – Magyarország esetében – több ezer kilométerre lesznek otthonuktól. A szülőknek és a sportolónak is tudnia kell, hogy milyen szigorú az adott egyetem és, hogy mennyire kötött a diákok időbeosztása. Minden program más, de a legtöbb egyetemi csapat szinte egész évben edz, még ha maga a szezon maximum 6 hónapos is. Tudni kell, hogy az edzéseken és az órákon kívül több kötelező megbeszélés, előadás, különóra, illetve utazás tölti ki egy sportoló diák egyetemi napjait.

2.) Milyen tanórákon kívüli tevékenységekre van lehetőség a campuson, vagy azon kívül?

Mindegyik divízió más, és míg a diáktól is függ, a nehéz programok és szakmák lehet, hogy nem hagynak sok időt extra tevékenységekre a kosárlabdán és a tanuláson kívül. Egy Divizio 2-es, 3-as, vagy NAIA csapatnál viszont több lehetőség van ilyen tevékenységekre, gyakornoki, vagy alkalmi munkák vállalásara, illetve akár ideiglenes külföldi tanulmányi lehetőségre is.

3.) Milyen típusú segítséget kapnak a diákok a tanulmányaikhoz?

A sportolóknak a felelőssége, hogy tanulmányilag támogathatóak maradjanak, különben a játéklehetőségüket is ideiglenesen, vagy véglegesen elveszíthetik. A legtöbb iskolában van lehetőség különórára, illetve kötelező, vagy ajánlott házi feladatra szánt órákon való részvételre, és olykor a tanárok is segítenek bepótolni feladatokat, amikről egy sportoló egy utazás miatt lemaradt.

4.) Milyen szálláslehetőségek vannak?

A legtöbb iskola legalább egy, ha nem, mind a 4 évre megköveteli, hogy a sportolók a campuson belül legyenek elszállásolva. Esetenként van lehetőség campuson kívüli lakhatásra is, de azt nem mindig fedezi az adott ösztöndíj.
Ajánlott olyan kérdéseket feltenni, mint például: Milyen típusú épületben vannak a szállások? Hány diák van egy szobában? A sportolóknak külön szállása van, és ha nem akkor csapaton belül egy lakásban, vagy szobában vannak-e elhelyezve?

5.) Milyen étkezési tervet biztositanak van az adott egyetemen a sportolóknak

A Divizio 1-es iskolában az NCAA 2014-ben kötelezővé tette a korlátlan étkezési tervet, de ez a D2, D3 és NAIA programokra nem vonatkozik.  Amit ebben a témában érdemes megkérdezni, az az, hogy milyen étkezők vannak és, hogy a sportolóknak ugyan azok az étel opcióik vannak-e, mint egy nem sportoló diáknak. Néhány nagyobb iskolánál speciális étrendet és étkezőt is létrehoztak külön a sportolók teljésítő kepésségének növeléséért. 

6.) Hogyan is működik a pályázati folyamat?

Az edzőknek van lehetőségük átnézni egy sportoló egyetemi jelentkezési iratait és ahhoz tanácsot, vagy arról információt adni a játékosnak. Meg tudják mondani az adott egyetemhez szükséges felvételi határidőket, teszteket, ponthatárokat, szükséges érettségi átlagot, és azt is, hogy ezek közül melyikben tudnak segíteni.

7.) Milyen ösztöndíj, vagy pénzügyi támogatási lehetőségek vannak?

Erről akkor javasolt kérdezni, miután egy játékos már ajánlatot kapott az egyetemtől. Bár a szülők – akár írásban, személyesen, vagy telefonon – felkereshetik az iskola pénzügyi irodáját is, az edzőktől is meg lehet kérdezni, hogy a játékosnak milyen egyéb fizetési kötelességei lesznek, például: könyvekre, utazás során adódó költségekre, vagy edzésfelszerelésre. Nem mindenhol, de esetenként van lehetőség szükséglet alapú támogatás igénylésére is. 

Leave a Reply