Hogyan írj e-mailt az általad megjelölt egyetem edzőjének?

Blog Notices

Egy egyszerű e-mail is sokat segíthet abban, hogy a megcélzott iskolák edzőinek is felkeltsd az érdeklődését és legyen egy elképzelésük rólad.
Manapság az edzők már több száz e-mailt kapnak az érdeklődő diákoktól. Ahhoz, hogy nagyobb eséllyel nyissák meg a te üzenetedet, az első és egyik legfontosabb részlet az e-mail tárgya.

A következőket kell tartalmaznia a levél tárgyának:  

Az érettségi vizsgád évét, a pozíciódat, a várost és az országot ahonnan felvételizni szeretnél, a sportklubod nevét, és valami különleges információt magadról. Mondjuk például, ha különösen jó dobó, rendkívül gyors, vagy a válogatott kapitánya vagy.
Amennyiben olyan iskola érdekel, amelyik nagyobb figyelmet fordít a tanulmányokra a sport mellett, akkor a kitűnő bizonyítványod, vagy egy remek ACT pontszám az, ami biztosan érdekelni fog egy edzőt.

Íme egy példa:

2020 Center, 6’3, Budapest, Hungary, Club Csata DSE, Video Attached
2019 SG/SF, Gyor, Hungary, Club xy, 33ACT

Még egy pár fontos tipp a Tárgy megírásához:

Gondold át, hogy mi lehet fontos az edzőnek! Az olyan általános dolgok, mint „női kosárlabda-játékos”, vagy  „New college recruit” könnyen elvesznek a levelek között. Helyette írj bármit, ami érdekes lehet: egy fontos meccsről a jó statisztikádat, ha több poszton is tudsz játszani, vagy barmi kiemelkedő információt.

Maximum 50 karaktert használj! Az edzők sokat mennek megbeszélésekre, edzésre es sokat utaznak. A legtöbbjük a telefonján néz e-mailt, ezért fontos, hogy átlátható maradjon a levél.

Használj számokat ás statisztikát a Tárgyban! Ahogy már volt szó róla, a fontos, megnyerő számok feltüntetése egyből megragadja egy edző figyelmét.

Mit írj az üzenetben?

A nehezén már túl vagy, most viszont az üzenet bevezetésében fenn kell tudnod tartani az edző érdeklődését. Írd, le miért akarsz annál az iskolánál játszani. Mi az ami téged a legjobban megfogott bennük. A következő bekezdésben írj röviden magadról, hogy miért lennél jó választás a csapatnak. 

A legfontosabbak, amiket meg kell adnod az e-mailben:
Általános infromáció magadról: Neved, érettségi éved, gimnáziumod es csapatod neve.
Tanulmányi eredmények: GPA és teszt pontok, amennyiben kiemelkedőek. 
Sportteljesítmények: Kiemelkedő statisztikák, díjak, eredmények, amennyiben kiemelkedően magas vagy, akkor a magasságodat is itt kell megadni.
Kontakt információ: Saját telefonszámod és e-mailed, valamint az edzőid kontaktinformációja is. 

Az e-mail befejezésében pontosan írd le az edzőnek, hogy mi a következő lépesed. Írhatsz a következő nemzetközi tornáról, ahol játszani fogsz, sőt meg is hívhatod az edzőt rá, vagy megadhatsz online linket a következő meccsedhez. Ha van telefonos elérhetőségük, akkor megírhatod, hogy pár nap múlva hívni fogod őket, hogy egyeztethessetek egy időpontot egy hosszabb beszélgetéshez. 

Bármit csinálsz, semmiképp ne beszélj általánosságokban!
Az edzők látnés értékelni fogják, ha időt fordítottál egy-egy iskolára szabott e-mail megírására, és azt is, hogy valóban érdekel-e a programjuk. Ők is olyan játékost akarnak felvételiztetni, aki valóban náluk akar játszani, mivel nincs idejük, illetve sokszor forrásaik, hogy keressenek és felvételiztessenek olyan játékost, aki nem valószínű, hogy mellettük dönt. 

Mivel kezd az üzenetet az edzőnek?

Az üzenet elejének is figyelemfelkeltőnek kell lennie. Ilyenkor fontos, hogy utánanézz az adott iskolának, akivel levelezel. Ha inkább a tanulmányi eredmények vannak előtérben, akkor írhatod, hogy mennyire lenyűgöznek téged az iskola eredményei. Ha egy olyan iskolának írsz, akik arról híresek, hogy nehéz őket megverni és sok meccset nyernek egyhuzamban, akkor írhatod, hogy nagyon szeretnél egy ilyen küldetést tovább vinni.

Egy pár példa, amit különböző helyzetekben lehet írni:

“I have heard from a former college athlete that you guys are in the process of building up a young but very promising program, and I would love to be a valuable asset to you.” 

“After researching your school, I have seen that you have 5 graduating senior. I would love to help fill the gaps by those departing players.”

 “I have heard great things about your program and knowing how much you value work ethic and competitiveness, I believe I would be a great fit for your program.”

Mennyit írj? 

Mivel ez egy bemutatkozó levél, nem kell az egész élettörténetedet leríni. Elég egy-két kiemelt eredmény, statisztika, ami érdekelheti az edzőket. Kiemelkedően magas pontszámot értél el az amerikai érettségi vizsgán? Testsúlyod és magasságot egyedülálló a pozíciódban? Akkor mindenképp írd bele az üzenetbe. Ezenkívül ajánlott beleírni a jelenlegi edződ elérhetőségeit, illetve külön edzőidet, ha vannak ilyenek.

Mielőtt elküldöd a levelet, mindenképpen olvasd át, akár többször is! 

Adj esélyt magadnak az esetleges helyesírási hibák kijavítására! Győződj meg róla, hogy minden elérhetőségedet leírtad a levélbe, és azt is, hogy mi a következő lépesed, illetve a pontos adataidhoz és a highlight videódhoz küldd el a linket a Get Recruited profilodhoz. A Google Translate sokat segithet egy-egy szó, vagy kifejezés helyes fordításában.

Hasznos tipp: Próbáld az e-mailt kedden, vagy vasárnap, helyi idő szerint délután 4 és este 8 óra között elküldeni.

Leave a Reply