Mi történik sérülés esetén a sportolóval az egyetemen?

Blog

Minden szülő rémálma, hogy a gyermeke lesérül, és kiszolgáltatott helyzetbe kerül, ráadásul több ezer kilométerre otthonról. Ezért fontos megkérdezni, hogy a felajánlott ösztöndíj fedezi-e egy esetleges műtet költségeit, illetve, hogy ilyenkor az ösztöndíjat elveszíti-e a játékos.  Bár az NCAA szabályzata megköveteli, hogy minden sportolónak legyen egészségügyi biztosítása az egyetem által kőtve, mégis előfordul, hogy az iskola nem fedez bizonyos költségeket és azt így a szülőknek kell állnia.

A legtöbb iskolában viszont – főleg a nemzetközi diákoknál – a költségeket is fedezi az iskola, valamint az ösztöndíjat sem veszik el. Sőt, a játékos egy úgynevezett „medical red shirt”-öt kap, amivel az adott szezonban nem sportolhat, viszont a kihagyott évet bepótolhatja az 5.-ik évben. Azaz nem veszít el egyet a 4 eves tanulmányi- és sportolói ösztöndíj lehetőségéből, ezzel lehetőséget kapva egy mesterképzés elvégzéséhez is. 

Az általános sérüléstől eltérőek a fogászati problémák, amit legtöbbször nem fedez az iskola. Iskolától függően a sportolóknak kötelező fogvédőt hordaniuk, amit ha hordanak és mégis valami probléma adódik verseny közben, akkor azt az iskola fedezi. Viszont ha nem hordja egy játékos és úgy törik le egy foga például, akkor azt már a játékos családjának kell megtérítenie. 

Műtétek után az iskola teljes rehabilitációs programot szolgáltat, és a szükséges orvosi vizsgálatokat is állja a játékos teljes felépüléséig. Ezalatt az idő alatt a játékosnak kötelessége tanulmányait folytatni, illetve az edzésprogramokban is ugyan úgy részt vennie, ahogyan a sérülés elött.

A pontos fedezettséget érdemes megkérdezni az adott egyetem edzőjétől.

Leave a Reply